Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven

(1770-1827)

Ünlü, Alman bestecisi. 16 aralık 1770’te Almanya’nın Bonn şehrinde doğdu, 26 mart  1827’de Avusturya’nın başkenti Viyana’da öldü.

Beethoven soyca Flaman’dır. Büyükbabası, Flamanların yaşadığı kuzey Belçika’dan Almanya’ya göçmüş, orkestra şefliği etmişti. Babası da Bonn’daki prenslik sarayında şarkıcılık ediyordu. Beethoven, yoksul bir yuvada yetişti. Babası geçimsiz ve içkiye düşkün, annesi ise hastalıklıydı. Babası, oğlunun o çağda çok ünlü olan Mozart gibi «dâhi bir çocuk» olarak yetişmesini istiyordu.

Beethoven, yoksulluk yüzünden az okuyabildi. Daha çok kendi kendini yetiştirdi. 8 yaşındayken orkestrada keman çalmaya başladı. 10 yaşında piyano için 3 parça yazdı. İl yaşında Bonn’daki orkestranın birinci kemancıları arasında yer aldı. Bu arada Pfifer (Fayfer) ve Vander Eeden’den müzik dersleri aldı. 1787’de çağının ünlü bestecileri olan Haydn (1732-1809), johann sebastian bach ve Mozart (1756-1792) ile tanışıp, ders almak için ilk defa Viyana’ya gitti. Haydn, genç Beethoven’e önem vermedi. Mozart onu dinledi. Yakınlarına: «Bir gün bütün dünya onu tanıyacak.» dedi. 1792’de, annesinin ölümünden sonra, Beethoven müzik eğitimini tamamlamak: üzere ikinci kere Viyana’ya gitti ve ölümüne kadar bu şehirde yaşadı. Orada Haydn ile Salieri (1750-1825)’den ders aldı. Daha çok kendi kendine çalıştı.

1795’te ilk defa halkın önünde çaldı. O tarihten sonra hiçbir resmî görev almadan kendini bestelerine vererek hayatını kazanmaya başladı. Ününü, sağırlığının başladığı 1800 yılında Viyana’da sağladı. Bir ara canına kıymayı düşündü. Sonra kendini topladı. Art arda ölümsüz eserler yazdı; 1815’ten sonra büsbütün işitemez oldu ve çevresindekilerle yazışarak konuşmak zorunda kaldı. 1826 yılının sonlarında soğuk; algınlığından yatağa düştü. İradesi ile hastalığı yenebilirdi ama, ruhu ve vücudu çökmüştü. 1827 yılının 26 martında gözlerini kapadı.

Ludwig van Beethoven’ın Eserleri (Besteleri)

Beethoven, genellikle, orkestra için yazdı. Yayınlanmış eserleri 209’u bulur. Bunların arasında 9 senfoni (Korolu 9. senfoni çok ünlüdür), 9 üvertür (Coriolanus ve Egmont), 5 piyano konçertosu (5 no’lusu ünlüdür ve İmparator adıyla tanılır) 38 piyano sonatı, 16 yaylı sazlar dörtlüsü, piyano ve keman için 10 sone (Kreutzer-Kroyçer adlısı ünlüdür), yaylı nefesli sazlar ve piyano için Sonat trio (üçlü), dörtlü, beşli, altılı birçok eser. piyano eşliğinde şarkılar (65 tane), sayısız koro parçaları dini eserler, Halk dansları. Beethoven’in tek operası «Fidelio»dur.

Beethoven, Beethoven kimdir, Beethoven eserleri
Beethoven, Beethoven kimdir, Beethoven eserleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir