Maddenin Gaz Hali

Maddenin Gaz Hali

(Gaz hali) gazların belirli bir hacmi ve belirli bir biçimi yoktur. Bu yüzden elle tutulan gözle görülen cisimlere benzemezler. Çoğu zaman varlıkları bile anlaşılmaz. Bir gaz cisim, içine girdiği kabın biçimini alır. Kabın büyüklüğüne göre genişler ya da sıkışır. Gazlar çok hafif cisimlerdir. Su, bir gaz karışı mı olan havadan 800 kat ağırdır.

Gazların esnekliği çok büyüktür. Üzerlerine uygulanan kuvvetle   (basınçla) istenildiği kadar sıkıştırılabilirler. Uygulanan kuvvet kalkınca da hemen eski durumlarına geçerler. Gaz cisimler de içinde bulundukları kabın yüzeylerine basınç yaparlar. Bu basınç hacimleriyle ilgilidir. Hacim küçültüldükçe basınç artar. Gazların hacim ve basınçlarının sıcaklıkla da ilgisi büyüktür. Isıtılan gazın hem hacmi hem de basıncı artar.

Hemen hemen bütün gazlar sıvı hale geçirilebilir. Bunun için gazlar yüksek basınç altında soğutulur. Bazı gazlar çok düşük sıcaklıklarda basınçsız da sıvılaştırılabilir.

Gaz cisimlerin kullanılma alanı çok büyüktür. Teknikte ve günlük işlerde yakacaktan içilen gazoza kadar birçok şeyin içinde gazlar kullanılır.

Katı maddelerin ısıtılınca doğrudan gaz hâle geçmesine süblimleşme denir.

MADDENİN HALLERİ İÇİN TIKLAYINIZ…

MADDENİN KATI HALİ İÇİN TIKLAYINIZ…

MADDENİN SIVI HALİ İÇİN TIKLAYINIZ…


Maddenin Gaz Hali
Maddenin Gaz Hali

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir