Maddenin Halleri

Maddenin Halleri

Cisimler genel olarak katı, sıvı ve gaz halinde bulunurlar. Bir cisim bu 3 halden birinden ötekine geçebilir. Bunu sağlamak için o cismin sıcaklığının ya da cisme yapılan basıncın değiştirilmesi gerekir. Su, sıcaklıkla bir halden öteki hale geçen, herkesin bildiği bir örnektir. Normal sıcaklıkta sıvı olarak görünen, her işte kullanılan su, ısıtılırsa buhar olur. Yani, gaz haline geçer. Tersine soğutulursa buz olur. Bu da katı haline geçmesi demektir. Hidrojen, oksijen gibi gaz halindeki cisimler de basınçlı kaplara doldurulup, sıkıştırılırsa sıvı hale geçerler.

Katı cisimlerin belirli bir hacimleri ve biçimleri vardır. Bu biçim, kolay kolay değiştirilemez. Ancak bir kuvvetin uygulanmasıyla eğilir, uzar ya da kırılırlar.

Sıvı cisimlerin belirli bir hacimleri vardır. Buna karşılık biçimleri belirli değildir. İçinde bulundukları kabın biçimine uyarlar. Yüzeyleri de her zaman yatay bir düzlem olarak kalır.

Gazların değişmez bir biçimleri olmadığı gibi, değişmez bir hacimleri de yoktur. Gazların kokusuz ve renksiz olanlarının varlığı bile kolayca sezilmez. Gazlar bir boşluk bulunca hemen genişlerler Ve bulundukları kabı doldururlar. Bunları sıkıştırmak, küçük bir yere sığdırmak da kolaydır.

Maddenin katı hali makalesi için tıklayınız.

Maddenin sıvı hali makalesi için tıklayınız.

Maddenin gaz hali makalesi için tıklayınız.

 

Maddenin Halleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir