Hayvanlardan Nasıl Yararlanırız?

HAYVANLARDAN NASIL YARARLANIRIZ?

İnsanlar hayvanlardan sonsuz yarar sağlarlar. İlk çağlarda onları avlayıp etini yemişler, postlarından da giyecek yapmışlardır. Daha sonra evcilleştirdikleri hayvanları çeşitli işlerde kullandılar. Sütünden, yumurtasından besin olarak yararlandılar Arıların yaptığı balı yediler. Koyunların yünü kuvvetli, bazıları da çok zayıftır. Tek hücrelilerin görme organı yoktur. Yalnız ışığa karşı duyarlıdırlar. Bazı solucanlar genel anlamda görmeden yoksundurlar. Yalnız aydınlığı karanlıktan ayırdedebilirler. Böceklerin, birçok parçadan yapılmış petek gözleri vardır. Balıkların, kuşların, birçok kara hayvanlarının gözleri insan gözü yapısındadır. Karanlıkta avlanan hayvanlar çok az ışıkta bile görebilirler.

işitme organları hayvandan hayvana çok değişir. Bazı balıklar ses duyar. Böceklerin işitme organı da bacaklarında ya da vücudunun yanlarındadır. Köpekler insanların duyamadığı sesleri duyarlar.

Dokunma duyusu bütün hayvanlarda vardır. Omurgalılarda bu duyu bütün deriye yayılmış durumdadır. Böceklerin dokunma organı vücutlarını kaplayan kıllardır. Ayrıca başlarındaki duyarga-lar da bu işe yarar. Kedinin bıyıkları özel bir dokunma organıdır.

Bazı hayvanlarda koklama duyusu çok kuvvetlidir. Köpekler karşılaştıkları kişi ve yeri bu duyuyla tanırlar. Böceklerin duyargaları çok kuvvetli koklama organlarıdır.

Solunum: Bütün hayvanlar yaşamak için oksijen alıp karbon dioksit çıkarmak zorundadır. Suda yaşayanlar oksijeni vücutları ya da solungaçlarıyla alırlar. Böcekler havayı vücutlarının yanındaki deliklerden sağlarlar. Kara hayvanlarının çoğunda akciğer denilen özel solunum organı ve kan dolaşımı vardır.

HAYVANLARDA ÜREME

HAYVANLARIN SINIFLANDIRILMASI

HAYVAN BESLEME VE HAYVANLARIN DÜNYASI

HAYVANLAR HAKKINDA BİLGİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir