Hayvanlarda Üreme

Hayvanların üreme biçimi çok çeşitlidir. Tek hücreli bir hayvan sadece ikiye bölünerek üremiş olur. Bu yüzden birbirlerinin anası babası ya da yavrusu sayılmazlar. Yaşlanmazlar da. Başka bir hayvan tarafından yenilince hayatları bitmiş olur.

Tatlı suda yaşayan çok hücreli bir hayvan olan hidralarda üreme tomurcuklanmayla olur. Hidra bol besin bulduğu zaman vücudunda birçok tomurcuklar çıkar. Yavru hidra kendi başına yaşayacak duruma gelince gövdeden kopar. Bir hayvanın böyle doğrudan doğruya kendine benzer yavru ortaya çıkarmasına eşeysiz üreme denir.

Gelişmiş hayvanlarda ayrı üreme organları vardır. Yumurta denilen dişi hücrelerle sperma denilen erkek hücrelerin birleşmesiyle üreme olur. Bu şekilde üremeye eşeyli üreme denir. Bazı tek-hücreli hayvanlarda da eşeyli üreme görülür. Bazı hayvanlarda erkek ve dişi üreme organları aynı bireyde bulunur. Örneğin yer solucanı ve salyangozda olduğu gibi. Bu hayvanlara erselik denir.

Yüksek yapılı hayvanlarda genellikle dişi hücreler, erkek hücrelerden daha büyük ve daha hareketsizdir. Erkek hücrelerin sayısı dişi hücrelerden binlerce kat daha çok ve daha hareketlidir. Sperma yumurtayla birleşince yeni canlının temeli atılmış olur.

Bir kısım hayvanlarda da yumurta hücresi döllenmeden de üreyerek gelişebilir. Arılarda olduğu gibi. Bu şekilde üremeye döllenmesiz üreme denir.

Dişi balıklar yumurtalarını suya bırakmakla yetinirler. Erkek balık spermalarını yumurtanın üstüne bulut gibi saçar. Omurgalı, sıcakkanlı hayvanlarda, erkek spermayı doğrudan doğruya dişiye iletir. Yavru, ananın karnında gelişir.

Bazı hayvanlar doğan yavruya bakmak gereğini duymazlar. Yavru kendi kendine büyür. Birçok hayvanın yavrusu belli bir süre bakıma ve korunmaya muhtaçtır. Yavru sayısı da hayvandan hayvana değişir. Genellikle yavrularına bakmak zorunda olanlarda sayı azdır. Ama böcekler, balıklar pek çok yumurta yaparlar. Bazı erkek balıklar yumurtadan çıkan yavrularını ağızlarında taşıyarak korurlar.

Arılar, karıncalar belli bir süre yavrularına bakarlar. Bazı memelilerin yavruları doğar doğmaz kendilerine bakabilirler. Taylar, buzağılar doğumdan birkaç saat sonra koşmaya başlarlar. Anaları onlara süt vererek bakar. Balina yavrusu da doğar doğmaz yüzer. Bazılarında da bakım süresi uzundur. Kedi, köpek yavruları gözleri kapalı doğarlar. Anaları onları besler, büyütür. Yavru maymunların, kendine bakacak duruma gelmesi birkaç yıl sürer.

* Hayvan Besleme ve Hayvanların Dünyası
* Hayvanlardan Nasıl Yararlanırız?
* Hayvanların Sınıflandırılması
* Hayvanlar Hakkında Bilgi

2 thoughts on “Hayvanlarda Üreme”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir