Elektrik Çarpması

ELEKTRİK ÇARPMASI

İnsan vücudu iletken olduğu için elektrik kaynakları insan için tehlikelidir. İnsan elektrik taşıyan bir iletkene dokunursa elektrik akımı vücuttan geçerek toprağa akar. Geçen akımın şiddeti gerilimin büyüklüğüne ve vücudun direncine bağlıdır. Bu direnç kişiden kişiye değişmekte birlikte ortalama değerlere göre 65 volttan yüksek bir akım insanlar için tehlikelidir.

Elektrik akımının vücutta izlediği yolun da önemi vardır. Örneğin kalp elektrik akımlarına karşı dayanıksızdır. Elektrik çarpması vücutta sarsıntı yapar. Hasta bayılır, rengi morarır ya da tersine sararır. Solunum güçleşir, nabız zayıflar. Vücut sertleşir. Akımın girdiği yerde yanık görülür. Elektrik çarpmış kişiye dokunmadan önce akım kesilmelidir. Yoksa dokunan da çarpılır. Akım kesilemiyorsa, hastayı yalıtkan bir cisimle çekmeli, bu sırada toprağa basmamalı, ayağın altına yalıtkan bir cisim almalıdır.

Elektrik akımı beynin solunum merkezini felce uğratır. Bir kaza olunca hemen sunî solunum yaptırılmalıdır. Bu çok uzun sürebilir, 6-8 saat sonra iyileşenler görülmüştür.

ELEKTRİĞE ÇARPILAN KİMSEYE YAPILACAK İLK YARDIM

  1. Çarpılan kişinin elektrik akımıyla ilişkisi güvenli bir şekilde kesilmeli, çarpılma devam ederken çarpılan kişiye dokunulmamalıdır. Yalıtkan bir maddeyle (tahta, plastik, kuru elbise) müdahale edilir.
  2. Suni teneffüs yaptırılır. 12 kere ağız yoluyla nefes verilip kalbe masaj uygulanır.
  3. Yanık yaraları mikropsuz, temiz bezle örtülür. Yaraya pudra, yağ veya merhem sürülmez.
  4. Ambulansa derhal haber verilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir