BAZI BİTKİLER

BAZI BİTKİLER

Bahçe ve kırlarda yetişen göz alıcı renklerde ve kokulu çiçeklerin yanı sıra, yapraksız, gövdesiz ve köksüz bitkiler de vardır. Bunlar çiçek açmazlar. Tohumları da yoktur.Bu garip bitkilerin birçok cinsleri vardır. Yosunlar, deniz yosunu ve diğer yosunlar ile zehirli ve zehirsiz mantarlar. Birayı ekşitmek ve ekmeği kabartmak için konan mayalar, nemli yerlerde bırakılan ayakkabılarımızın, peynirlerin, reçellerin üzerinde görülen küfler hep bu türdendir.

Çiçekli bitkiler besinlerini kökleri ile topraktan ve yaprakları ile havadan alırlar. Ama, yaprağı ve yeşil kısımları olmayan maya ve küf gibi bitkiler besinlerini başka yollardan bulmak zorundadırlar. Şimdi bu bitkilerin bazılarını inceleyelim:

Maya: Mantar familyasından bir bitkidir. Tek hücrelidir. Besinini, içine katıldığı maddelerdeki cisimlerden alır. Ilık ve şekerli sularda tek hücre tomurcuklanır, sonra ikiye ayrılır. Böylece zincirleme ürerler. Maya, bira, şarap ve birçok içkilerin yapımında kullanıldığı gibi, ekmeğin kabarması, yoğurdun olması için de maya gereklidir.

Küf bitkileri: Bunlar da mantar familyasındandır. Birçok cinsleri vardır. Değişik renkte de olurlar. Bazı küfler reçellerimizi bozar, ekmeklerimizi küflendirir, meyvelerimizi çürütür. Nemli yerlerde olan kitap, kâğıt ve deri eşyalar da küflenir. Bu garip bitkiler yapraksız olduklarından klorofilleri yoktur. Besin için başka canlılara saldırırlar. Bunlar, yalnız besin almakla kalmazlar, asalak olarak yaşadıkları şeyi de çürütürler.

Avcı bitkiler: Bunlar çiçekli bitkilerdendir. Meselâ sinekkapan ve suibriği adındaki bitkiler avcıdırlar. Bunların özel bir biçim almış olan yaprakları bir kapana benzer. Bitkinin yapraklarındaki sıvı böcek ve sinekleri çeker. Sinek ve böcek buraya konunca yapışır, kalır. Bitki de saldığı bazı sıvılarla bunları eriterek sindirir. Sedefotu da kötü kokusuyla sürü sürü böcek ve sinekleri toplar, yok eder.

Bitkiler Terler mi? 

Bitkiler durmadan dışarıya su verirler; daha doğrusu emdikleri suyu buharlaşmayla geri verirler. Bir çeşit terlemedir : bu. Bitki bir ölçü suyu kendine saklarsa, bunun 100 ya da 1000 katı suyu terlemeyle atar. Örneğin, sıcak bir günde bir elma ağacının dakikada en azından bir sürahi kadar su attığı hesaplanmıştır. Yarım saatte, günde, bir mevsimde ne kadar terleyeceğini  kendiniz bulun.

Katil Bitkiler
Katil Bitkiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir