Bahçe

Bahçe

Bahçe yapacak yeri olanlar için, en zevkli uğraşlardan biri bahçeciliktir. Bahçede çalışmak hem sağlığımıza yararlıdır, hem de bu sayede güzel çiçekler, sebzeler yetiştirir, zevkimizi tatmin ederiz.

Bir bahçe yaparken düşünülecek ilk şey plan yapmak olmalıdır. Önce çiçek bahçesi mi, sebze bahçesi mi, ya da ikisinin birden mi yapılacağı kararlaştırılır. Bundan sonra yapılacak şey bahçenin şeklini düzenlemektir. Şekil verildikten sonra sıra toprağın hazırlanmasına gelir. Toprak fazla killiyse her metrekareye 2 teneke dere kumu katmak lazımdır.  Ayrıca gübrelemeyi ihmal etmemelidir. Kireçli topraklarda gübre oranı daha da fazla olmalıdır.

Toprak, kirizme ve belleme yaparak ekime hazırlanır. Kirizme toprağın altını üstüne getirmek, bölüm bölüm yerini değiştirme işidir. Kirizme yapılan toprak bellenerek ekime hazırlık tamamlanmış olur. Bellerken kürek yatay değil, dikey tutulmalı ve 25-30 cmkadar derine girmelidir. Bu arada meydana gelen ve kesek denen iri toprak parçaları kürekle vurulup ufalanmalıdır.

Çiçekler — Mevsimlik çiçekler mart ayında dikilir. Bunlar hercai menekşe, şebboy, nergis, fesleğen, horozibiği, hüsnüyusuf, saray patı gibi çiçeklerdir. Soğanlı ve yumrulu çiçekler    sürekli ömürlü çiçeklerdir. Lâle, sümbül, beyaz zambak, süsen soğanları ağustostan kasıma kadar dikilir; bunlar kışı toprak altında geçirdikten sonra ilkbaharda çiçek açarlar. Soğanlı ve yumrulu çiçeklerin kökleri, bitki çiçek verip yaprakları kuruduktan sonra, çıkarılıp alınır ve kuru bir yerde saklanır.

Bir de hasekiküpesi, sardunya, ortanca, kasımpatı gibi köklü çiçekler vardır; bunlar kışın bozulsalar da yazın yine çiçek verirler. Bu çiçekler kışın içeri alınır, yazın bahçeye çıkarılır.

Sebzeler — Ilık iklimli bölgelerde, bahçelerde fasulye, salatalık, domates, kabak, soğan, turp, biber gibi sebzeler yetiştirilebilir. Bunlar fide olarak dikilir.

Bahçe
Bahçe

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir