Çikolata

Çikolata

Kakao, şeker ye sütle yapılan bir yiyecek maddesi. Çikolatayapımında kullanılan kakao sıcak ülkelerde yetişen bir ağacın adıdır. Bu ağacın meyvesinin çekirdekleri öğütülünce kakao denilen toz elde edilir ve bizim seve seve yediğimiz çikolatalar, pastalar, çikolatalı şekerler ve ezmeler bundan yapılır.

Çocuklar çikolatayı çok severler. Aslında, çikolata geçen yüzyılın sonlarına doğru içki içilmesini önlesin diye İngiltere’de büyük ölçüde yapılmaya başlanmıştı. O zaman büyükler için yapılan çikolata gitgide çocukların en aradığı ve sevdiği bir şekerleme oldu.

Dilimizdeki çikolata adı Meksika’nın eski yerlileri olan Aztekler’den gelir. Aztekler, kakao ağacının çekirdeklerini öğüttükten sonra bir ezme haline getirir ve içine şekerli maddeler de katarak yerlerdi. Kuruyunca sertleşen bu ezmeye Aztekler «çikao» derlerdi. Amerika’nın keşfinden sonra Avrupalılar çikolatayı Aztekler’den öğrendiler. Ama uzun yıllar çikolata yapılmadı. Öğütülen kakao daha çok çay, kahve gibi içildi. Bugünkü gibi çikolata yapımına ancak XIX. yüzyılda başlandı.

ÇİKOLATANIN YAPILIŞI

Çikolata ya toz, ya da tane halindeki kakaodan fabrikalarda özel şekilde yapılır. Büyük çikolata fabrikaları, tane kakaoyu işleyerek çikolata yaparlar. Taneler kavrulup kırıldıktan sonra bir hamur haline getirilir. Kakaonun içinde yağ olduğu için bu hamur yapışkandır. Pürüzsüz ve cilâlı kaplar içinde hazırlanır. Kakao hamurunun içine daha sonra şeker ve süt de katılır; hamur silindirlerden geçirilerek ezilir ve özel makinelerde istenen biçime sokulur.

Çikolata, yenmek için hazırdır. Ama satışa böyle çıkarılmaz. İstenilen biçimde kesilen çikolata parçaları hava ve sudan korunmak için alüminyumdan yapılan incecik kâğıtlara sarılır. Çikolatanın türleri de çoktur. Şekersiz ve karamsı renkte olanlara bitter, açık renkte sütlü, şekerli ve vanilyalı (kokulu bir bitkinin mey vasi) olanlara sütlü, çeşitli meyva ve kuru yemiş katılarak yapılanlara meyveli, fındıklı, Hindistancevizli adları verilir.

KAKAO AĞACI

Kakao ağacı, Amerika, Asya ve Afrika’nın sıcak bölgelerinde yetişir. Boyu 2 ile5 marasında değişir. Ağaç yerden2 mkadar uzadıktan sonra dallara ayrılır, yaprak ve meyva verir.

Bu meyveler olgunlaşınca toprak kaplara doldurulur. Birkaç gün mayalanmaya bırakılır. Mayalandıktan sonra, çekirdekler kavrulur, içleri kabuktan ayrılır. Bu iç kısım makinelerde öğütülerek ince toz haline getirilir. İşte kakao budur.

Kakao tohumlarının içi çok yağlıdır. Bazen bu yağı çıkararak kakao yağı elde ederler. Kakao, çok fazla yenmediği sürece yararlı bir besindir. İçinde yağ, madensel maddeler vardır. Şeker ve süt de karıştırıldığı için besin değeri büyüktür.

Çikolata
Çikolata

One thought on “Çikolata”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir