Aydın İli Ve İlçeleri Hakkında Bilgi

Aydın İli Ve İlçeleri Hakkında Bilgi

Ege bölgesinde bir ilimizdir. Kuzeyinde İzmir ve Manisa, doğusunda Denizli, güneyinde Muğla illeri, batısında Ege denizi vardır. Aydın’ın Yüz ölçümü 8 007 km2, Aydın’ın nüfusu 989.862. İl merkezinin yüzölçümü 953 km2 nüfusu 588.552, kırsal kesimlerdeki nüfusu 401.310’dur. Aydın’ın Plakası 09, posta kodu 09000’dur.

Aydın ili Büyük Menderes nehrinin suladığı topraklar üzerindedir. Nehrin iki yanı geniş ve verimli bir ovadır. Başta pamuk olmak üzere zeytin, incir, tütün, portakal yetiştirilir. Tahıl, baklagiller, susam, kendir, kenevir, patates de Aydın’da yetişen tahıl ürünleri arasındadır. Büyük ölçüde hayvancılık yapılır. Aydın yöresinde eski  şehir kalıntıları vardır.

Aydın’ın Ekonomisi

Büyük Menderes ovasının kuzey ve güneyi dağlıktır. Kuzeyde Aydın dağları, güneyde Beşparmak, Madranbaba dağları vardır. Bu dağların en yüksek yeri 1 792 indir. Güneybatısında Bafa gölü vardır. Aydın’ın iklimi ılıktır. Ova ve yaylalarında hayvancılık gelişmiştir. Kışın Söke ovasında, yazın da Çine yaylalarında hayvan beslenir. Bölgede beslenen başlıca hayvanlar koyun, keçi, merinos, sığır, manda ve devedir. Zeytinyağı fabrikaları ve Nazilli’de bir dokuma fabrikası vardır. Çevrede linyit, krom ve zımpara madenleri işletilmektedir. Ayrıca simli kurşun ve cıva da vardır. Aydın şifalı sular bakımından da zengindir.

Aydın’ın Tarihi

Aydın, kendi adini taşıyan dağların güneyinde, Büyük Menderes ovasının ortasında, geniş yolları, modern binalarıyla güzel bir şehirdir. Şehrin hangi tarihte ve kimin tarafından kurulduğu bilinmemektedir. Yalnız bu çevreye ilk yerleşenlerin Hititler olduğu anlaşılmaktadır. Eski çağlarda Aydın Ege bölgesinin en zengin şehirlerindendi. Efes ve Milet limanlarıyla İç Anadolu şehirleri arasındaki anayolun üstündeydi. Bölge eski devirlerde sırasıyla Lidyalılar’ın, İranlılar’ın eline geçti, daha sonra İskender tarafından alındı. 189’da Romalılar’ın egemenliğine girdi, ardından Bergama krallığına bağlandı. 1310’da Aydınoğlu Mehmet Bey tarafından alındı ve Aydın Güzel Hisarı diye tanındı. Şehir Yıldırım Bayezit zamanında Osmanlılar’a geçti. 1919’da Yunanlıların işgaline uğrayan Aydın, 7 Eylül 1922’de kurtarıldı.

Eski bir yerleşme bölgesi olan Aydın yöresinde pek çok şehir kalıntısı vardır. Miletos şehri, Didyma kehanet evi, Apollo tapınağı, Artemis tapınağının bulunduğu Magnesia şehri, ilgi çekici Karya mezarları, eski kalıntıların en ünlüleridir.

Aydın’ın 11 ilçesi vardır:

Aydın’ın İlçeleri

Aydın merkez

BOZDOĞAN, ilin güneyindedir.  Bozdoğan’ın yüzölçümü 849 km2 olup rakımı 200m, Bozdoğan’ın nüfusu 36 463’tür. 1 beldesi 44 köyü vardır. İlçeyi çevreleyen dağlar bol ormanlıdır. Tahıl, pamuk, üzüm, incir, zeytin yetiştirilir. Tarihi eserleri çoktur.  İlçede Adnan Menderes Üniversitesi’ne bağlı Bozdoğan Meslek Yüksekokulu vardır.

BUHARKENT, Buharkent’in nüfusu 12528’dir. Bunun 6811’i ilçe merkezinde, 5717’si ise kasaba ve köylerde yaşamaktadır. Buharkent’in  Yüz ölçümü 102 km2’dir. İl yüzölçümünün %2’si kadar yer kaplamaktadır. Aydın il merkezinin 86 kmdoğusunda İzmir-Denizli karayolu üzerindedir. Ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri  pamuk,  incir,  üzüm, çiğit,  buğday ve zeytindir.

ÇİNE, ilin güneyindedir. Çine’nin yüz ölçümü 1.229 km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; Çine’nin nüfusu 55.770’dir. 68 köyü vardır. Toprakları ovalıktır. İlçeden Çine suyu geçer. Tütün, meyve yetiştirilir, hayvan beslenir.

GERMENCİK, ilin kuzeyindedir. Germencik’in yüz ölçümü 422 km2, Germencik’in nüfusu 49.000’dir. 3 belde, 27 köyü vardır. İlçeden Büyük Menderes nehri geçer. Pamuk, incir, üzüm, zeytin, tütün yetiştirilir. Zeytinyağı ve un fabrikaları vardır.

İNCİRLİOVA, İl merkezi Aydın’a11 km. uzaklıktadır. İncirliova’nın yüz ölçümü 151 km2 olup deniz seviyesinden yüksekliği 64 metredir. Doğusunda Aydın ili , batısında Germencik ilçesi, güneyinde Koçarlı İlçesi, kuzeyinde İzmir iline bağlı Tire ilçesi bulunmaktadır. İncirliova’nın nüfusu 40733’dir.1 belde, 21 köy,6 mahalleden oluşmaktadır.

KARACASU, ilin doğusundadır. Karacasu’nun yüz ölçümü 781 km2, Karacasu’nun nüfusu 21 980’dir. Merkez beldeye bağlı 27, Yenice bucağına bağlı 3 köyü vardır. İlçe toprakları dağlar, arasında kalmıştır, tarıma elverişsizdir. Evlerdeki el tezgâhlarında dokumacılık yapılır. Karacasulu pideciler özellikle ege bölgesi olmak üzere ülkenin birçok yerine dağılmıştır. Ayrıca deri işlemeciliği de ilçenin gelir kaynakları arasındadır.

KARPUZLU, Karpuzlu’nun nüfusu 13207’dir. 18 köyü vardır. İlçe topraklarının güneyinde Gökbel Dağı, batısında Batı Menteşe Dağları, kuzeyinde Subice Dağının etekleri, bu dağların arasında kalan düzlüklerden meydana gelir. Düzlüklerin ortasında Karpuzlu Barajı vardır. Ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri pamuk, tütün, zeytin ve buğdaydır. Hayvancılık bazı köylerde önemli gelir kaynağıdır. İlçede zeytinyağı ve sabun atölyeleri, çırçır fabrikaları vardır.

KOÇARLI, Aydın’ın batısındadır. Koçarlı’nın yüz ölçümü 471 km2, Koçarlı’nın nüfusu  37167’dir. 3 belde , 44 köyü vardır. Kuzey toprakları ovalık, güneyi ise dağlıktır. İlçeden Büyük Menderes nehri geçer. Tahıl, pamuk, meyve yetiştirilir.

KÖŞK, Aydın İline bağlı bir ilçe olan Köşk doğusunda Sultanhisar, güneydoğusunda Yenipazar ilçeleri, batısında Merkez ilçe Aydın, kuzeyinde de İzmir ili ile çevrilidir. Köşk’ün nüfusu 25.338’dir. Ekonomisi tarıma dayalıdır. Verimli Menderes Ovasında yetiştirilen başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, darı, pamuk ve tütündür. Meyvecilik ve sebzecilik gelişmiş olup, incir, zeytin ve üzüm, yetiştirilen başlıca meyvelerdir.

KUŞADASI, Ege sahilinde, Kuşadası körfezindedir. Kuşadası’nın yüz ölçümü 264 km2, Kuşadası’nın nüfusu 65765’tir. 2 belde, 6 köyü vardır. Tütün, zeytin, üzüm, sebze yetiştirilir. Turizmi gelişmiştir.

KUYUCAK, ilin doğusundadır. Kuyucak yüz ölçümü 676 km2, Kuyucak nüfusu 31094’dir.. 5 belde 23 köyü vardır. Toprakları dağlık, ormanlıktır. Pamuk, incir, üzüm yetiştirilir, hayvancılık yapılır.

NAZİLLİ, ilin kuzeyindedir. Nazilli yüz ölçümü 664 km2, Nazilli nüfusu 130.000’dir. 3 belediye 58 köyü vardır. İzmir – Aydın – Afyon demiryolu ile, İzmir – Denizli karayolu üzerindedir. Meyve yetiştirilir. Dokuma fabrikası vardır.

SÖKE, ilin batısındadır. Söke yüz ölçümü 981 km2, Söke nüfusu 115.133’dür. 7 belediye, 34 köyü vardır. İlçe Söke çayının iki yanında kurulmuştur. Pamuk, tahıl, tütün, meyve yetiştirilir, hayvan beslenir.

SULTANHİSAR, ilin kuzeyindedir. Sultanhisar yüz ölçümü 267 km2, Sultanhisar nüfusu 21,446’dir. 2 belde, 11 köyü vardır. Büyük Menderes ile Malgaç ve Atça dereleri geçer. Tahıl, pamuk, tütün, zeytin, portakal yetiştirilir.

YENİPAZAR, Aydın’ın doğusundadır. Yenipazar yüz ölçümü 180 km2, Yenipazar nüfusu 15,492’dir. 14 köyü vardır. Kuzey toprakları dağlık ve ormanlık, güneyi ise ovalıktır. Tahıl, pamuk, zeytin, kenevir yetiştirilir. Çırçır ve un fabrikaları vardır.

YENİHİSAR (DİDİM), Didim, Aydın’ın turistik bir ilçesidir. Doğuda Muğla il sınırı ve Güllük Körfezi ve Akbük Koyu, batıda ve güneyde Ege Denizi, kuzeyde Bafa Gölü ve Menderes Nehri ile sınırlanmış bir yarımada şeklindedir. Yüzölçümü402 km’dir. 2000 Yılı Nüfus Sayımı sonuçlarına göre 37.395 kişi yaşayan ilçede 3 bağlı belediye ve 5 köy bulunmaktadır.

Aydın
Aydın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir