Hayvanlar Hakkında Bilgi

HAYVANLAR HAKKINDA BİLGİ

Bitkilerle insanların dışında kalan canlı varlıklara hayvanlar denir. Dünyanın her yerinde, soğuk, sıcak bölgelerde, denizlerin dibinde, dağların tepesinde çeşit çeşit hayvan yaşar. Hayvanların büyüklükleri de çok değişiktir. Bazı hayvanlar gözle görülemeyecek kadar küçüktür. Buna karşılık fil, balina gibi hayvanların ağırlıkları tonlarla ölçülebilir. Yeryüzünde yaşayan hayvan çeşidi 3 000 000’u aşar.

Hayvanlarla bitkileri birbirinden ayırmak, ilk bakışta, çok kolaymış gibi görünür. Hareket eden, yer değiştirenler hayvanlardır; aynı yerde büyüyüp ölenler de bitkilerdir diye hayvan ve bitkilerin büyük türleri için bir tanım yapılabilir. Ama süngerler gibi bazı deniz hayvanları da oldukları yerden hiç ayrılmazlar.

Hayvanlarla bitkilerin, küçüldükçe birbirlerinden ayırt edilmeleri güçleşir. Uzmanlar bile bazı tekhücrelilerin hayvan mı, bitki mi olduğunu anlamakta güçlük çekerler. Hayvanlarla bitkiler arasındaki en büyük ayrım besinlerini alış biçiminde kendini gösterir. Hayvanlar ya bitkileri ya da başka hayvanları yiyerek beslenirler. Oysa bitkiler havadan ve topraktan aldıkları maddelerle besinlerini kendileri yaparlar.

HAYVANLAR NEREDE YAŞAR

Okyanusların 4-5 km. derinliklerinden, karaların 8 000 m. yüksekliğine kadar bütün yeryüzü hayvanlarla doludur. Kutuplarda buzlar arasında yaşayan hayvanlar gibi, kaynar kaplıca suları içinde yaşayan hayvanlar da vardır. Yalnız, belli bir bölgede yaşayan hayvanların başka iklimlerde yaşaması çok güçtür.

Hayvanların çoğunun yuvası yoktur. Ömürlerini orada burada dolaşmakla geçirirler. Bazıları da yalnız yavrulayacakları zaman yuva yaparlar.

Omurgalı hayvanların çoğunluğu sabit yuvalarda yaşarlar. Bazıları yerin altında, bazıları ağaç kovuklarında, mağaralarda yaşar.

Birçok hayvan, göçebedir; mevsime göre yer değiştirir. Göçmen hayvanların başında kuşlar gelir. Ülkemizde leyleklerin ilkbaharda gelip sonbaharda gittiğini herkes bilir. Kışın geyikler yaylalardan ovalara inerler. Kurt gibi yırtıcı hayvanlar da onları izlerler. Balinalar belirli yollardan geçerek göç ederler.

Hayvanlar, hava şartlarının dışında yavrulamak için de göçerler. Bazı balıklar yumurtalarını denizden uzak, tatlı sulara bırakırlar.

HAYVANLARDA ÜREME

HAYVANLARDAN NASIL YARARLANIRIZ? 

HAYVANLARIN SINIFLANDIRILMASI

HAYVAN BESLEME VE HAYVANLARIN DÜNYASI

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir