Gemi Bakımı ve Gemilerin Havuzlanması

Gemi yüzerken teknenin su altındaki bölümlerinde hiç bir onarım yapılamaz. Tekneleri temizlemek; boyamak ve onarmak için sabit, kapaklı ya da yüzer havuzlara alırlar.

Yüzer Havuz, dikdörtgen biçiminde iki duvardan oluşan, baştan kıçtan açık bir yapıdır. Havuzu, geminin girmesini sağlayacak kadar derine batırmak için sarnıçlara su basılır. Sonra tulumbalar çalıştırılarak sarnıçlar boşaltılır ve havuz su yüzüne çıkar. Yüzer havuzların en önemli özelliği istenilen yere götürülebilmesidir.

Birçok tersanede betonarme duvarlarla tabandan yapılmış sabit havuzlar vardır.

Gemilerin havuzlanması; Havuzda, gemi için yapılması gereken önemli hazırlık, gemi omurgasının oturacağı iskemlelerin gereken yerlere yerleştirilmesidir. Sonra havuza su doldurulur. Gemi havuza alınır. Yüzer havuzsa yavaş yavaş su yüzüne çıkarak gemiyi iskemleler üzerine oturtur. Sabit havuzlarda,; kapak kapatılır, havuzdaki su boşaltılarak gemi iskemleler üzerine oturtulur.

Onarım bittikten sonra havuza tekrar su alınır. Su yeteri kadar, yükselince gemi omurga iskemlelerinin üzerinden kalkar, yüzmeye baslar. Kapaklar açılır; gemi denize çıkar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir