Fotoğraf Makinesinin Yardımcı Parçaları

Vizör. — Fotoğraf makinesini cisme karşı ayarlamaya yarar. Makinenin üstüne yerleştirilmiş, cismi çok küçük olarak içinde gösteren bir mercek düzenidir.

Telemetre. — Fotoğrafın iyi çıkması için görüntünün objektifin odağına düşmesi gerekir. Bunun için cismin objektife uzaklığının bilinmesi gerekir. Objektif hareket ettiği ray üzerinde ileri geri kaydırılarak ayarlanır. Bunu telemetre sağlar. Makinenin üzerindeki metre işaretleri üzerindeki gösterge uzaklığa göre ayarlanır. Böylece görüntü her zaman odak üzerine yerleştirilen filimin üzerine düşer.

Pozometre. — Poz değerini, diyafram açıklığıyla ışık girme süresini ayarlar. Fotoğrafı çekilecek cisme. doğru tutulan pozometrenin göstergesi diyafram açıklığını ve ışık girme süresini iki sayı olarak verir. Makine bu sayılara göre ayarlanır.

Filtreler. — Özel fotoğraflar için objektifin önüne takılırlar. Çok çeşitleri vardır. Polarizasyon filtreleri, cam arkasındaki cisimlerin ya da ıslak cisimlerin fotoğrafı çekilirken kullanılır. İstenmeyen ışınları süzecek bir cam çeşidinden yapılmıştır. Ultraviyole (morötesi) filtreleri, filmlerin ultraviyole ışınlarıyla bozulmasını ve renklerin karışmasını önler. Renkli filtreler renkler arasındaki farkı kuvvetlendirir. Örneğin kırmızı filtrelerle gündüz çekilen manzaralar gece çekilmiş gibi görünebilir.

Flaş. — Gece karanlıkta, az ışıklı yerlerde fotoğraf çekmek için yapma ışık sağlamak gereklidir. Bu ışığı veren aletlere flaş denir. Magnezyum lambalı flaşlarda, bir cam kabın içine magnezyum talaşı ve oksijen doldurul-muştur. Bu bir pille tutuşturulursa parlak bir ışık verir. Makinenin düğmesiyle pil düğmesi beraber çalışır. Fotoğraf çekmek için düğmeye basılınca flaş da yanar.

Sehpa. — Hareketsiz cisimlerin uzun pozlu fotoğraflarını çekmek için kullanılır. Makine sallanmasın diye birer duyarlı değildir. Kırmızı renkler siyahmış gibi çıkar. Bunlar yeşile tam, sarıya az, maviye çok duyarlıdırlar. Ayrıntılı fotoğraflarda sonuç vermezler.

Pankromatik filimler, bütün renklere karşı duyarlıdırlar. Aslına en uygun fotoğraflar bu filmlerle elde edilir.

Kızılötesi filimler, kırmızı ve kızılötesi ışınlara karşı duyarlıdırlar. Karanlıkta ve siste fotoğraf çekmeye yararlar.

Renkli filimler, önceleri 3 renk ayırabilen bu filimler günümüzde 6-7 renk ayırabilecek duruma girmişlerdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir