Fil Hakkında Bilgi

Fil omurgalı hayvanların hortumlu memeliler sınıfından olan fil uzun hortumu ve iki büyük dişi ile tanınan çok büyük bir hayvandır. Hortum, burnun ve üst dudağın birleşerek uzamasından meydana gelmiştir. Kalın ve kuvvetlidir. Kalın bir deri ile dış etkilerden korunmaktadır. İç kısmı ise çok duyarlıdır. Hortumun ucunda burun deliği vardır. Yine hortumun ucunda küçük bir parmak şeklinde bir çıkıntı vardır ki bununla hayvan yerdeki en küçük yiyeceği bile kolaylıkla tutabilir. Hayvanın dokunma, koku alma ve yakalama görevleri hep hortuma yüklenmiştir.

Fillerin farelerden korkması ilginçtir. Filler görmeye alışık olmadıkları nesnelerden korkarlar.

Fil ot yiyerek beslenir. Suyu da hortumuyla içine çeker ve hortumu kıvırıp suyu ağzına boşaltarak içer. Yine hortumla emdiği suyu üzerine püskürterek yıkanır. Filler yıkanmayı çok seven hayvanlardır. Bu yüzden su boylarında dolaşırlar. Öndeki iki kesici dişin uzamasından fildişi dediğimiz uzun dişler meydana gelmiştir. Bu dişler köksüzdür. Hayvan yaşadıkça büyümesine devam eder. Ayrıca çenelerde azı dişleri de vardır. Bunlardan biri dökülünce yerine yenisi çıkar.

Yeryüzünde iki çeşit fil vardır:

Afrika fili: 3,5-5 m. yüksekliktedir. Başı vücuduna göre çok küçüktür. Dişleri çok uzun ve ağırdır.

Asya fili: Afrika filinden daha küçük ve güzel yapılıdır. Dişleri de daha küçüktür. Beyaz renkli olanları Siyam’da kutsal sayılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir