Deve Kuşu

Deve kuşu

Sıcak iklimde yaşayan, çok hızlı koşabilen, ama uçamayan bir kuştur. Bunun nedeni de kanatlarının zayıflığı, vücudunun çok iri ve ağır olmasıdır. Genel olarak sürüler halinde yaşarlar. Yumurtaları 1,5 kiloya yakındır; yerliler bunları pişirip yerler. Beslenmeleri bitki, böcek yutarak olur; çok su içerler. Evcil hayvan olarak yetiştirilmeleri mümkündür. Tüyleri şapkacılıkta kullanılır.

Yumurtlama zamanı yaklaşınca erkek deve kuşu yuvamsı bir delik açar; dişisi yumurtalarını buraya bırakır. Kuluçka zamanında yumurtaların üstünde genellikle erkek devekuşu yatar. Devekuşunun kanatları beyazdır. İnce, uzun olan boynu çıplaktır. Boyları 2 metreye yaklaşır.

En güçlü organı olan ayaklan, kaim, uzun ve çıplaktır. Yere iki parmağının üzerinde basar. Çok gelişmiş olan kaslarıyla çok hızlı (saatte60 km) koşabilir. Kanatlar da koşma sırasında dengeyi sağlar. Ağızlarına alabilecekleri her şeyi yutan devekuşları bu arada yuttukları ufak taşları «katı» ya da «taşlık» denen ikinci midede bir değirmenin taşları gibi öğütücü olarak kullanırlar.

Deve kuşu karinasız bir kuştur. Göğüs kemikleri yassıdır, bu kemiklerde uçuş kaslarına destek olan, karina denen çıkıntı yoktur. Devekuşunun değişik cinsleri vardır. Bunlardan Afrika devekuşu en yaygın olan cinstir. Yukarıda anlattıklarımız daha çok bu cinsin özellikleridir.

Deve Kuşu

Deve Kuşu

Tagged under: , , , ,

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to top