Çeşitli Gazlar, Yakıcı Gazlar, Sinir Gazları

ÇEŞİTLİ GAZLAR

Canlılar gazla çevrilmiş olarak yaşarlar. Hayatın sürmesi için oksijen vazgeçilmez bir gazdır. Suda yaşayan canlılar da suyun içinde erimiş olan oksijenle canlılıklarını sürdürürler.

Buna karşılık bazı gazlar canlılar üzerinde zararlı etkiler yapar. Bu gazlara genel olarak zehirli gazlar adı verilir. Zehirli gazlar canlıları etkilemeleri bakımından 5 bölüme ayrılır:

1. — Sinir gazları. — Kasları etkilerler. Gözbebeğinin ufalmasıyla başlayan kasılma bütün kaslara geçer; sonunda canlı ölür. Renksiz ve kokusuz oldukları için fark edilmeleri de çok güçtür. Bu yüzden de ayrıca tehlikelidirler.
2. — Yakıcı gazlar. — Deri üzerinde iyileşmesi çok uzun süren ve güç olan yaralar açarlar.
3. — Boğucu gazlar. — Akciğerleri olağanüstü şişirirler. Bunun sonucu soluk alamayan canlı boğularak ölür.
4. — Aksırtıcı gazlar. — İnsanı öldürmezler. Ama çok şiddetli aksırtarak bir süre hareket edemez hale sokarlar.
5. — Göz yaşartıcı gazlar. — Bu gazlar da geçici bir süre gözleri yaşartarak görmeye engel olurlar. Öldürücü değillerdir. Daha çok polis tarafından istenmeyen halk topluluklarının dağıtılması amacıyla kullanılır.

GÜLDÜREN GAZLAR

Susuz amonyum nitratın 170°  C’a kadar ısıtılmasıyla elde edilen azot oksidül gazıdır. Renksizdir. Az miktarı kokmaz. Sinir sistemini etkileyerek gülmeye yol açtığı için güldürücü gaz adını almıştır. Solunum yoluyla alınmaya devam edilirse sarhoşluk haline benzer bir hal yarattıktan sonra insanı bayıltır. Onun için ameliyatlarda bayıltıcı (narkozitör) olarak kullanılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir