CAM ÇEŞİTLERİ

CAM ÇEŞİTLERİ

Pencere, şişe, kavanoz, ampul camı: Silis, soda, kireç karıştırılarak yapılan normal camdır. Bu tür camlar havuzlu fırınlarda yapılır.

Optik camlar: İçinde kurşun bulunan bu camların en büyük özelliği saf olmalarıdır. İçlerinde yabancı madde kalırsa ışınları saptırır. Potada soğutulduktan sonra cam kırılır ve kötü parçalar atılır; iyi parçalar tekrar eritilir.

Billur (kristal) camlar: İçinde kurşun bulunan bu camlar, özellikle bardak, kadeh, avize gibi eşya yapmakta ve optik aletlerde kullanılır. Kapalı potalarda eritilerek elde edilen renkli ya da renksiz camlardır.

Işığı yansıtmayan camlar: Yüzeye sürülen fluorit adlı madde camla yüzey arasında bir hava boşluğu yapar. Böylece ışığın yansıması önlenir.

Buzlu camlar: Çok ince kum, basınçla camın yüzeyine püskürtülür, böylece yüzey donuklaştırılır (fiziksel yol). Bileşimine özel maddeler katılarak, kimyasal yoldan da saydam olmayan cam yapılabilir.

Telli cam: Eritilmiş cam düz bir yüzeye dökülür. Sıcak bir tel ağı da üzerine bırakılır ve bir merdaneyle tel ağ, camın içine bastırılır. Böylece, camın kırılması bir dereceye kadar önlenmiş olur.

Emniyet camı: İki cam tabakası arasına saydam olan bir plastik madde yerleştirilir. Hepsi birden, yüksek basınçta tek parça haline getirilir.

Cam ipliği: Özel şekilde yapılan cam bilyeler, platinden yapılmış dibi delikli potalarda eritilerek iplik biçimini alır. Cam iplikler ateşe, böceklere, neme ve çürümeye karşı dayanıklıdır. Hava süzgeçlerinde, yalıtkan eşyalarda ve kumaş yapımında kullanılır.

Renkli cam: Bu camlar, içerden dışarısını gösterir, dışarıdan içerisini göstermez. Yüzeyleri çok ince bir gümüş tabakayla kaplanarak hazırlanan camlardır.

Kırılmaz cam: Normal cam, istenilen biçime sokulur ve elektrik fırınında yumuşama sıcaklığına yakın bir sıcaklığa kadar ısıtılır. Fırından alınıp hemen soğutulur.

Böylece normal camdan daha dayanıklı bir cam elde edilmiş olur. Sıcağa dayanıklı cam: Basınçla elde edilmiş borosilikat camlarıdır. Laboratuar ve mutfak eşyalarında kullanılır.

Köpük cam: Toz cam, karbonla (kömürle) karıştırılarak eritilir. Elde edilen köpüklü siyah madde kalıplara dökülür. Hafif, dayanıklı, yanmaz döşeme plakaları ortaya çıkar.

Kesme cam: Üzerinde oyma süsler bulunan kalın camdan yapılmış eşyaya denir. Camın yüzeyine, asitle aşındırarak şekiller işlenir.

Renkli cam: Hamura katılan yabancı maddeler camı renklendirir. Altın kırmızı, mavi, mor; bakır oksit yeşil; gümüş sarı; kükürt ve kömür sarı; demir yeşil ve sarı; kobalt mavi ve siyah camlar-elde etmek için katılır.

Cam Çeşitleri
Cam Çeşitleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir