Balık Çeşitleri

Balık Çeşitleri

Sayısız balık türleri arasından bazılarını aşağıda kısaca inceleyeceğiz:

Alabalık — Bir tatlı su balığıdır. Eti çok lezzetli olur. Yurdumuzda asıl alabalık denilen türü bulunur. Genellikle 300-400 gr gelirler; ama içlerinde2 kg’a yakın olanları da yakalanmıştır. Akıntılı sularda yaşar, sazan balığı gibi küçük çavlanları aşabilirler. Böyle bir durumda başını kuyruğu  üstüne kıvırarak bir çember olur, sonra yay gibi kendini fırlatarak açılır; bu hareket ona büyük bir hız verir.

Barbunya — Deniz balığıdır. Mevsimlere uygun olarak yer değiştiren bu gezici balık, güzel rengi ve lezzetli etiyle ün salmıştır. Vücudunun büyük bir bölümü kırmızımsıdır, karnı daha açık renktedir. Soğuk zamanlarda derinlere çekilip, sıcak aylarda kıyılara yaklaşır. Sürü halinde dolaşırlar.

Denizatı — At kafasına benzer bir başı vardır; bunu atlar gibi dik tutar. Ilık ve sıcak denizlerde rastlanır. Uzunluğu 5-10 cmarasında değişir. Bütün vücudunu eklemli bir zırh sarar. Uzun bir kuyruğu vardır. Bununla denizin dibindeki maddelere sarılarak uzun zaman öyle durur.

Hamsi — Kemikli balıklardan olan bu balık yurdumuzun tanınmış balıkla­rından biridir. Boyu 10 -12 cm’i geçmez. Daha çok Karadeniz’de bulunur. Ama kış aylarında güneye doğru çekildiği, sonra yumurtlayıp baharda tekrar Karadeniz’e döndüğü için Marmara’da da avlanabilir.

KalkanYassı bir balıktır. Sula­rımızda yaşayan balıkların en irilerindendir. Yaşama süreleri 25 yıl ka­dardır. Gözleri vücutlarının yalnız bir tarafındadır. Ayrıca derilerinde kemik kabarcıkları bulunur. Dişilerinde ve yavrularında bu kemikler daha azdır.

Kılıçbalığı — Açık denizlerin en tehlikeli balıklarındandır. Üst çeneleri uzayarak kılıca benzediği için bu adla anılırlar.   Boyları   3-4  m’ye,   ağırlıkları 300 kg’a erişebilir. Çok hızlı yüzer, küçük tekneler için tehlikeli olurlar.

Köpekbalığı — Denizlerin en tehlikeli balıklarından biridir. Boyları 18 m’ye kadar çıkabilir. Etçil olduklarından her türlü canlıya saldırırlar. Kuvvetli dişleri vardır. Bu dişleri inceleyen bazı bilginler ilginç bir olayla karşılaşmışlardır. Dişler zamanla dökülmekte, onların yerini daha arkada olan dişler almaktadır. Bu yüzden dişler durmadan ön tarafa doğru hareket eder diyebiliriz. Avlarını bulmakta gözlerinden çok koku alma duyularını kullanırlar. Köpekbalıklarının bazı çeşitleri doğurarak ürerse de bunlar memeli hayvan değildir.

Levrek — Eti lezzetli olduğu için çok aranan bir balıktır. İri gövdeli olurlar. Mevsime uygun olarak yer değiştirirler. Kuvvetli ve çevik oldukları için   yakalanmaları   güçtür. En irileri1 m kadar olur. Bunların ağırlığı 15 kg’ı bulur.

Lüfer — Beyaz etli olur, lezzetlidir. Kışı Akdeniz’de geçirdikten sonra yazın Karadeniz’e geçer. Boylarına ve ağırlıklarına göre defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer gibi isimler alırlar. Tanesi 1 kilo kadar olanlara kofana denir.

Mersin— Bunlar havyar adını verdiğimiz yumurtalarıyla tanınır. Tuzlanmış balık yumurtası demek olan havyar tatlı sularda yaşayan mersin balığından yapılır. Havyar iki türlü olur: siyah ve kırmızı. Bunlardan siyahı daha değerlidir. Aslında mersin balıkları tuzlu sularda yaşarlar, ama yumurtlama zamanı gelince tatlı sulara geçerler. Boyları ender olarak 2 myi geçer.

Morina — Karaciğerinden çıkarılan yağ ile tanınmıştır. Ülkemizde balık yağı diye tanınan bu yağda bol miktarda A ve D vitaminleri bulunur. Bazı yerlerde etini tütsüleyerek yerler. Boyları 2 m’ye kadar varır. Dişileri bir mevsimde 9 milyona yakın yumurta yumurtlar.

Uskumru — Sularımızda çok avlanan, yağlı, lezzetli bir balıktır. Yumurtasını attığı zaman iyice zayıflar; o zaman onlara çiroz denir. Uskumru da yumurtlamak için güneye inen bir balıktır. Kış aylarında Marmara’ya geçer. Akdeniz’e inenleri de olur. Mart ayına kadar yumurtladıklarından bir çok balıkçı çirozlaşmadan Önce onları avlamaya çalışır.

Torik —  En  çok  sonbaharda  yakalanan, kılçıksız, bol etli bir balıktır. Yurdumuzda çok sayıda torik yakalanır. Genel olarak taze yenir. Tuzlandıkları zaman lakerda elde edilir. Toriğin küçüğüne, palamut denir. Palamutların ağırlığı 1 kg’ı geçmez. Torik ise 1-5 kgarasında olur.

Yılanbalığı — Biçimiyle yılana çok benzer. Genel olarak tatlı sularda yaşadıkları halde yumurtlamak için denizlere, tuzlu sulara göç ederler. İçlerinde gölde yaşayanlar, geceleri su dışına çıkıp çimenler, çalılar arasında bir yılan gibi sürünerek en yakındaki akarsu-ya ulaşırlar. Kendilerini akarsulara bırakarak akıntıyla denizi bulurlar. Sonra hemen izlerini yok ederler. Yumurtaları çok az noktada görülmüştür. Açık denizde büyüyen yavrular daha sonra tatlı sulara dönerler. Bu dönüş sırasında binlerce yılan balığı bir araya gelerek tuhaf bir zincir yaparlar. Bu zincirin çapı yarım metre, boyu da 1-2 kmolur. Balıklar bu zincirin içinde biribirlerine kenetlenmiş olarak geceleri ırmaklara, göllere doğru ilerlerler.

Sıcak iklimlerde yaşayan güzel renkli balıklar, özel olarak yapılmış akvaryumlarda da beslenirler.

Alabalık, Alabalık Çeşitleri
Alabalık, Alabalık Çeşitleri

One thought on “Balık Çeşitleri”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir