Atatürk Devrimleri

Atatürk Devrimleri

Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasından sonra cumhuriyetin ilanıyla yepyeni bir hayata başlayan Türkiye’de, değişmesi gereken birçok şey vardı. Atatürk, bunu çok iyi görüyor ve anlıyordu. Genç Türkiye Cum­huriyeti, artık çağdaş dünyanın gidişine ayak uydurmak zorundaydı; bunun için de çeşitli yenilikler yapması gerekiyordu. Yeni Türkiye’nin büyük kurtarıcısı ve kurucusu bu yenilikleri yapmayı da geri bırakmadı ve cumhuriyetin ilk yıllarında birçok devrimhareketini gerçekleştirdi. Bu devrimler şunlardır:

Halifeliğin kaldırılması: Cumhuriyetle birlikte padişahlık idaresi son bulmuştu, ama Halifelikdevam ediyordu. Cumhuriyetin ilânından birkaç ay sonra, 3 mart 1924’te, T.B.M. Meclisi çıkardığı bir kanunla halifeliği kaldırdı.

Tekke ve zaviyelerin kapatılması: Eskiden tekke ve zaviyeadı veri­len bir takım
din kurumları vardı. Önceleri sosyal kurumlar, kültür merkezleri olan bu yerler eski özelliklerini kaybetmişti. 1925 yılında kapatıldılar.

Kıyafet devrimi: 1925 yılı aralık ayında kabul edilen bir kanunla, fes, kalpak gibi başlıkların giyilmesi yasak edildi.

Milâdî takvim: 26 aralık 1925’te kabul edilen bir kanunla milâdî takvim ve saatin kullanılmasına başlandı.

Öğretimin birleştirilmesi: 1924 yılında çıkarılan Tevhîd-i Tedrisat(öğretimin birleştirilmesi) kanunu öğretimi laikleştirdi, medreseleri, mahalle okullarını kaldırdı.

Medenî kanun: 17 şubat 1926 yılında kabul edilen medenî kanunla hukuk İşlerimiz modern dünya ile aynı düzeye getirildi.

Harf devrimi: 1928 yılında çıkarılan bir kanunla, Türk alfabesinde Arap harflerinin kullanılmasına son verildi. Onun yerine Latin harfle­rininkullanılması esası kabul edildi. Böylece okuyup yazma kolaylaşmış oldu.

Atatürk Devrimleri Resimleri
Atatürk Devrimleri Resimleri

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir