ANADOLU BEYLİKLERİ

ANADOLU BEYLİKLERİ

XIII, yüzyılda Anadolu Selçuklu devletinin yıkılmasından sonra Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde kurulan küçük Türk beylikleri, tarih kitaplarında toplu olarak Anadolu Beylikleri adıyla anılır.

Anadolu beyliklerinin kurulmasını hazırlayan olaylar çeşitlidir, Selçuklular XI, yüzyılda Anadolu‘da büyük fetih hareketlerine girişince, Oğuz Türkleri de kendi başbuğlarının yönetiminde bu yeni ülkeye aktılar, Selçuklular sürekli olarak Bizans’la çarpıştıkları için, gelen Oğuz boylarını uç denen sınır bölgelerine yerleştirerek buraları emniyete alıyorlardı.

Ancak sürekli savaşlar, bu boylardaki halkı zamanla sultandan çok kendi beylerine bağladı. Vergilerden huzursuz olmaya, iç işlerine karışılmasından sıkılmaya başladılar; bağımsızlık ister gibi bir tavır takındılar. Ne var ki, XIII, yüzyılın başlarında Alâettin Keykubat tahta çıkınca, beylikler üzerinde devlet’in baskısını kesin olarak kurdu, Böylece beyliklerden herhangi bir hareket gelmedi, Ancak Selçuklu devleti yıkılınca, Anadolu’ya yerleşmiş olan Türk boyları ve eski uç beylikleri bağımsız olarak hareket etmeye başladılar, Böylece Anadolu beylikleri doğdu, Daha sonra bu beylikler birbirleri üzerinde hakimiyet kurarak topraklarını büyütmeye çalıştılar.

Belli başlıları 20 kadar olan bu Anadolu beyliklerinin en ünlüleri şunlardır: Karamanoğulları, Menteşoğulları, Germiyanoğulları, Sahipataoğulları, Dulkadiroğulları, Isfendinaroğulları, Osmanoğulları, Candaroğulları, Karasioğulları, Eşrefoğulları, İnançoğulları, Saruhanoğulları, Aydınoğulları, İzmiroğulları, Eretnaoğulları, Hamidoğulları, Ramazanoğulları, Kadı Burhanettin Beyliği ve öbürleri. . .

Kayseri ilindeki Sultan hanı, Anadolu’daki kervansarayların en önde gelenleri arasındadır, Fotoğraf Sultan hanının bir bölümünü gösteriyor.

Bir zaman sonra bu beyliklerin çoğu ortadan kalktı, Bunları ortadan kaldıran ve bir devlet halinde gelişen en düzenli beylik Osmanoğulları’ydı.

Anadolu’da kurulan en büyük devlet Osmanlı İmparatorluğu’dur. Küçük bir beylik iken Anadolu yarımadasını bütünüyle içine alan bir imparatorluk olmuş, zamanla sınırları Anadolu’yu da çok aşmıştır.

Anadolu beylikleri haritası
Anadolu beylikleri haritası

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir