Akciğerler

AKCİĞERLER

Solunum sisteminin en önemli organı akciğerlerdir. Akciğerler göğüs boşluğunda bulunur, sağ ve sol akciğer olmak üzere iki ayrı parçadan meydana gelir. Bu iki akciğer bronş denen borular vasıtasıyla soluk borusuna (trakea‘ya) bağlıdır.

Biz, soluk alırken, burundan, ağızdan giren hava soluk borusundan geçerek bronşlara girer, oradan da akciğere geçer. Solunan havadaki oksijen akciğerlerde kana karışır. Kirli hava yine soluk borusuyla dışarı atılır. Sol akciğere göre daha gelişmiş olan sağ akciğer derin iki yarıkla üç parçaya, sol akciğer de bir yarıkla iki parçaya ayrılmış durumdadır. Bu parçalara «lop» ya da «akciğer lobu» denir. Loplar 1 cm3 kadar hacmi olan lopçuklardan meydana gelir. Bunlar küçük hava odacıklarıdır. Bronşların, havayı buraya getiren kolları «bronşçuk» diye anılır. Lopçuklar da «kesecikler» bölünmüştür. Keseciklerin içinde «petek» denen kıvrımlar vardır. İşte kanla hava arasındaki gaz alışverişi bu peteklerde olur. Havadaki oksijen kana, kandaki karbondioksit solunan havaya geçer. Soluk alma, karın boşluğuyla akciğerler arasında bulunan ve diyafram adı verilen zar yardımıyla olur. Diyafram gerilerek aşağıya doğru inince, başka kasların da yardımıyla göğüs kafesi genişler. Böylece genişleyen akciğere hava dolar. Bu, iki sapı yanlara çekilen bir körüğe hava dolmasına benzer. Diyafram yukarı doğru basınç yapınca, kaburga kemikleri ve kaslar kendi esneklikleriyle eski duruma dönerler; bu basınç da akciğerdeki havanın dışarıya atılmasını sağlar.

AKCİĞER HASTALIKLARI

Vücudumuzun bu önemli organının çeşitli hastalıkları vardır. Bunların en başta gelenleri verem (tüberküloz), zatürre, (pnömoni), zatülcenb (plörezi) gibi hastalıklardır. Akciğerler, sağlığımızı çok yakından ilgilendiren bir organ olduğundan, bu hastalıklarla çok yakından ilgilenmek, vakit geçirmeden tedavisi yoluna gitmek gerekir.

Öbür akciğer hastalıkları arasında akciğer enfarktüsü, bronşiyal astıma, bronkopnömoni, akciğer absesi, akciğer kangreni gibi hastalıkları sayabiliriz. Akciğer hastalıklarının hepsine çok önem vermek gereklidir.

Akciğer
Akciğer

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir