Fare ve Fare Türleri

Fare omurgalı hayvanların memeliler sınıfından kemirgenler türüne giren fareler dünyanın her yerine yayılmışlardır. Öyle ki insanların yaşadığı her yerde farelere rastlanır.

Fareler yiyecekleri, elbiseleri, tahtaları, kitapları yerler. Çok pis yerlere girip çıktıkları için dolaştıkları yerleri kirletirler. Mikrop taşıyarak insanlara hastalık bulaştırırlar. Örneğin çok tehlikeli bir hastalık olan veba mikrobu farelerden insanlara bulaşır.

Fareler çok çabuk üreyen hayvanlardır. Yılda 6-10 defa yavrularlar. Her defasında da 10’dan fazla yavru yaparlar. Yavrular kısa zamanda gelişip erginleşir ve 3-4 ay sonra da yavru yapabilecek hale gelirler.

Farelerin renkleri genel olarak kül ve kahverengidir. Atlas okyanusunun güney kıyılarında kırmızı farelerin yaşadığı bilinmektedir. Ayrıca Norveç dolaylarında yaşayan beyaz fare de inceleme hayvanı olarak kullanılır.

Yüzlerce çeşidi olan farelerin içinde en tanınmışları şunlardır:

Tarla faresi: Farelerin en irileridir. Bahçelerde yaşayıp, ağaçlara, meyvelere, ürünlere zarar verir. Büyük kuşlar, tilkiler, yılanlar bu farelerin düşmanlarıdır.

2″ Ev faresi: Evlerde yiyeceklere, giyeceklere, kitaplara zarar veren bu fareler de iri yapılıdırlar. Sıçan adı da verilir.

Fındık faresi: Küçük yapılı farelerdir. Evlerde yaşarlar.

Misk faresi: Kuzey Amerika’da su kıyılarında yuva yaparak yaşayan bu hayvanlar kokuları yüzünden böyle adlandırılmışlardır.