NEMLİ SICAK HAVA NİYE DAHA ÇOK RAHATSIZ EDER?

DERİ SICAK HAVADA BİZİ NASIL SERİN TUTAR?

Deride çok ince kan damarları vardır. Bunlar gözenek dediğimiz ince boruların yoluyla dışarı ile bağlantı kurabilir. Çok hareket edip vücudumuz kızıştığı zaman, kan gözeneklerin yardımıyla dışarının sıcaklığını almaya ve kendi sıcaklığını vermeye başlar. Bu sırada ter meydana gelir ve gözeneklerden dışarı çıkarak derinin üstünü kaplar. Böylece toprak testilerin suyu soğutması gibi bir durum ortaya çıkar. Nasıl testiden sızan su buharlaşmak için çevresinden ısı alırsa, ter de aynı işi yapar ve kanın ısısını alır. Böylece serinlemiş oluruz.

TER NEDİR?

Vücudumuzun kılsız bir tarafına bakalım. Örneğin avucumuzun içi. Burada oluşan teri incelersek görürüz ki ter % 99 sudur. Kıllı olan yerlerde kıl diplerinin de katkısı olur tere. Bu yüzden en saf ter kılsız yerlerde olur. Aslında ter sulandırılmış sidik bileşimindedir. Ama içinde su çok fazladır. Ter dışarı çıktıktan sonra, su kısmı buhar olup yok olur; tuzlu kısmı, içinde taşıdığı ve vücudun atmak istediği zehirlerle birlikte deri üstüne çökelip kalır. Buna havadaki mikroplar da karışır. Bu yüzden teri vücudun üstünden atmak gerekir. Zararlı maddeleri biriktirmesi bir yana, ayrıca deri kanallarını tıkar ve derinin gerektiği gibi çalışmasını Önler. Bu yüzden deriyi sık sık yıkamak iyi olur.

NEMLİ SICAK HAVA NİYE DAHA ÇOK RAHATSIZ EDER?

Eğer hava çok nemliyse vücudumuzdan dışarı çıkan ter bir türlü buharlaşamaz. Çünkü havadaki su, miktarı zaten yüksektir. Bu yüzden su vücudun üstünde kalır ve duyduğumuz sıcaklığı alamaz. Sonuç olarak serinlememiş oluruz. Oysa kuru ve sıcak havalarda sıcaklık bizi o kadar rahatsız etmez.

Aşırı sıcak hava
Aşırı sıcak hava