ÇOCUKLUK DÖNEMİ

ÇOCUKLUK DÖNEMİ

Bebeklikten sonra gelen bu dönemde çocuğun gelişmesi daha çok göze çarpar. Çocukluk dönemini 2-6 yaşları arasında yer  alan  okul öncesi dönemi  ve daha sonrası olan ilkokul dönemi diye ikiye ayırabiliriz.

Çocuklarda Fiziksel  Gelişim:  Yürümeyi rahatça başardıktan sonra koşmayı, atlamayı öğrenir. Merdiven çıkar, giyinir. 5-6 yaşlarında sekmesini bilir. Pabuçlarını bağlamayı becerir. Salıncakta sallanmak, ip atlamak gibi oyunları öğrenmek yoluyla 10 yaşına kadar hızlı bir gelişme gösterir.

Dil gelişmesi de hızla ilerler. 2 yaşında kurduğu basit cümleler gittikçe gelişir. Zamanla kelime hazinesi zenginleşir.

Çocuklarda Zihin Gelişimi: Çocuklar çok meraklıdır. Küçük yaşlarda orayı burayı karıştırarak başlayan bu merak, okul çağında sistemli araştırmaya yönelir. Benzerlikleri, ayrılıkları görme; renk tanıma küçük yaşlarda başlar. Dikkat önceleri çabuk dağılır. 5-6 yaşında daha uzun süre bir işin başında kalabilirler; 15-20 dakika kadar. İlkokul çocukları ise artık dikkatlerini toplama gücüne erişmişlerdir.

Çocuk 6 yaşına kadar hayalle gerçeği ayıramaz ama 7 yaşından sonra bunu yapabilir ve hayal âlemi gelişir, masallara, serüvenlere bayılır.

Çocuklarda Sosyal Gelişim: Çocuk kendini dünyanın merkezi sanır. Her şey kendisi için var diye düşünür. Çok küçük yaşlarda kendini annesiyle bir tutar. Yavaş yavaş kişiliği belirir. Çevresiyle yani ilk önce ailesi, sonra arkadaşları, daha da sonra okulu ile ilişkileri artar. Böylelikle kendine dönük ve kendini merkezi gördüğü bir dünya anlayışından karşılıklı anlaşmaya dayanan bir toplum görüşüne geçer. Arkadaşlarına kendi dertlerini anlatıp onların sıkıntılarını sezmeye, onlarla anlaşmaya başlar.

Heyecanların  gelişmesi: Zamanla duygularını, heyecanlarını anlamaya, onları  anlatırken  daha ölçülü olmaya başlar. Kendine güveni gelişir. Küçüklükten  gelen  birtakım  korkuları zamanla azalır, kaybolur.

ÇOCUKLARDA BAKIM VE EĞİTİM

Çocuğun  büyüme  çağında kalori ve vitaminlere ihtiyacı vardır. Dinlenmesi için uykusuna dikkat etmelidir. Bu, yemek kadar önemlidir. Hareket etmek, koşmak, zıplamak en büyük ihtiyaçlarındandır. Çocuğun beden gelişmesinde önemli rol oynar. Onun için buna imkân yerilmelidir.

Çocuğun bağımsızlık duygusunu da geliştirmesi gerekir. Kendi kendine karar verebilmek için bazı şeyleri kendi çözmelidir.

Öğrenmek de bir ihtiyaçtır. Durmadan soru sormaya kalkar. Bu isteği baltalamamak gerekir. Çocuğun ileride sağlam bir kişiliğe erişmesi aslında eğitimine ve bağımsızlık duygusunun gelişmesine bağlı olduğu kadar öğrenme isteğinin ve soru sorup, nedenleri, niçinleri durmadan karıştırmasının baltalanmamış olmasına da bağlıdır.

Başarma duygusu da önemlidir. Zaten  değer verilmesi gereken şey, çocuğun bir şeyi çok iyi yapması değil, sonuç kötü olsa bile, yaparken gösterdiği çabadır. Çünkü çocuk için önemli olan, bir işi yapabilmektir.

Çocuklar genellikle büyüklerden daha yaratıcıdırlar. En büyük yaratıcıların çocuklarla ressamlar olduğu söylenir. Büyükler sonuçlarla, yararlarla, gururlarıyla ilgilendiklerinden yaratıcılıklarını kısmışlardır.

Sevmek ve sevilmek de önemli bir ihtiyaçtır. Hatta belki ihtiyaçların en önemlisidir. Çocuklar dünyaya güven, cesaret, yaşama ve yaratma isteklerini biraz da bu sevgi kaynağından alırlar.

Çocukluk Dönemi
Çocukluk Dönemi