Bursa İli Hakkında Bilgi

Bursa İli Hakkında Bilgi

Marmara bölgesinde bir ilimizdir. Kuzeyinde Marmara denizi, İstanbul ve İzmit; doğusunda Bilecik, güneyinde Kütahya, güneybatı ve batısında Balıkesir illeri vardır. Yüzölçümü 11 043 km3, nüfusu 2 milyon 652 bin 126. Bursa ovasında meyvecilik, sebzecilik yapılır. Kıyıları, Türkiye’nin en önemli zeytin alanlarıdır. Bursa turistik Uludağ’ı, Osmanlılardan  kalan  yapılarıyla en önemli şehirlerimizden biridir.

İl toprakları, doğu-batı doğrultusundaki çukurlar ve bunları ayıran yükseltilerle kaplıdır. Kuzeyde Gemlik körfezi ve İznik gölü çukur alanların ilkidir. Bunların güneyinde Gemiç dağı1 287 m’ye yükselir. Ulubat (Apolyont) gölü, Bursa, Yenişehir, İnegöl ovaları ikinci çukur alanlar dizisini meydana getirir. Bursa’nın güneyinde, Marmara bölgesinin en yüksek dağı, Uludağ (2 543 m) vardır. Millî park olan Uludağ, özellikle iç turizmin önemli merkezlerinden biridir.

Bursa ilinde Akdeniz ikliminin özellikleri görülür. Yaz uzun sürer, kışlar yumuşak ve yağışlı geçer. Yıllık sıcaklık ortalaması15°C’tır. Bursa ovasını Nilüfer çayı sular. İznik ve Ulubat gölleri il sınırları içindedir. Uludağ’da da birçok küçük buzul gölü vardır.

İl topraklarında sebze, meyve, tahıl ve çeşitli endüstri bitkileri yetiştirilir. En çok ekilen sebzeler domates, patlıcan, bezelye, kereviz, lahana, fasulye ve patatestir. Şeftali ve kestanesi çok ünlüdür. Ayrıca kiraz, armut, vişne, ayva yetiştirilir. Bu ürünler daha çok İstanbul’a gönderilir. Marmara kıyılarında Türkiye’nin en iyi sofralık zeytinleri yetiştirilir. Dut ağacı çok olduğu için ipekböcekçiliği de  yapılır.

Bursa şehri Uludağ’ın kuzeybatı eteğinde kurulmuş, dağın eteği boyunca gelişmiştir. Ovadan dağ yamacına doğru aşağı ve yukarı mahalleleri arasında150 m’lik yükseklik farkı vardır. Şehrin1 kmötesinde Çekirge denilen ünlü kaplıca bölgesi vardır. Nüfus bakımından Türkiye’nin altıncı şehridir.

Bursa’nın içinde ve çevresinde birçok fabrika ve yapımevleri vardır.  Havluculuk,  her türlü dokuma ve ipekçilik gelişmiştir. Kiremit – tuğla, kereste, deri – kösele, otomobil, otomobil yedek parçaları, buz, süt tozu, konserve, meyve suyu, un fabrikaları; araba karosersisi ve demir atölyeleri vardır. Bursa bıçakları ünlüdür. Yün ipliği ve yünlü kumaş yapan Merinos fabrikasında kadınlı-erkekli 2 000 işçi çalışır.

Bursa’da  Tıp fakültesi, Ziraat fakültesi, Bursa İktisadî ve İdari Bilimler fakültesi ve buraya bağlı İş idaresi enstitüsü vardır.

BURSA’NIN TARİHİ

Şehir M.Ö. II. yüzyılda Britanya Kralı II. Prusias tarafından kurulmuş ve Prusa adını almıştır. Sonra Romalılara, Bizans’a, 1080’de Selçuklulara geçmiş, bir süre tekrar Bizans’ın elinde kalmıştır. 1326′ da Orhan Gazi tarafından alınmış ve Osmanlıların başkenti olmuştur. 1920’de Yunanlıların işgaline uğramış ve 12.9.1922’de kurtarılmıştır. Bursa’nın 17 ilçesi vardır.

Bursa İlinin İlçeleri için tıklayınız…

Bursa Ulu Cami
Bursa Ulu Cami

Yorum yazın Tüm Türkiye Sesinizi Duysun…!