Giyim, Türklerde Giyim Tarihi, Konfeksiyon Ne Demek?

Giyim

Vücudu sıcaktan, soğuktan, yağmurdan, kardan, kısacası dış etkilerden korumak için giyim eşyası kullanırız. Dışa giyilen eşyalara elbise,   içe giyilen eşyalara iç çamaşırı denir. Bazı meslek ve iş dolayısıyla giyilen Özel elbiselere ise kıyafet denilmektedir. Bunlardan başka bazı oyun ve sporlarda giyilmek üzere Özel elbiseler de vardır.

İnsanların giyimleri yaşadıkları çevreye, iklim koşullarına göre değişir. Soğuk ülkelerde yaşayan insanlarla sıcak ülkelerde yaşayan insanların giyimleri birbirinden çok farklıdır.

İlk insan topluluklarında aileler kurulmaya başlayınca insanlar da Örtünmeye başladılar. Bunun için de yakalayıp etini yedikleri hayvanların derilerinden yararlandılar. Daha sonraları toprak işlenip, dokumada kullanılacak hammaddelerin yetiştirilmeye başlanmasından sonra giyim eşyası olarak kumaş kullanılmaya başlandı.

Uluslar belirince de her ulusun kendine özgü giyimi ortaya çıktı. Giyim ihtiyacıyla birlikte süslenmek isteği daha ilkçağlardan başladı.

Ortaçağ’da bu istek daha da çoğaldı. İşlemeli elbiseler moda oldu. Özellikle zenginler, krallar elbiselerini çok değerli taşlarla süslüyorlardı.

Bu yüzyılın sonlarında erkekler pantolon giymeye başladılar. XIX. yüzyılda giyimde öncelikle rahatlık aranmaya başlandı. XX. yüzyılın başlarında kadınlar ilk olarak ayaklarına dolanan uzun etekleri bırakıp, kısa etekli elbiseler giymeye başladılar. Bugün kadınlar da erkeklerle birlikte dışarıda çalışma hayatına atıldılar. Artık eskisi gibi elbiselerin dikilip, hazırlanması, işlenmesiyle uğraşıp, buna zaman ayıramaz oldular. Böylece konfeksiyon denilen hazır elbise sanayi kuruldu.

Türklerde Giyim

Türkler eskiden beri giyimlerine çok özen gösterirlerdi. Osmanlı İmparatorluğu zamanında Türk kadınlarının giyimleri bütün dünyada ün kazanmıştı. Renkli ipekliler, kadifeler, ince yaşmaklar, süslü, ince işlemeli başörtüler kullanırlardı. Erkeklerde ise her sınıfın giyimi ayrıydı. Genellikle rahat ve kullanışlı olmaları en önemli özellikleriydi. Pantolon yerine şalvar giyerlerdi. Osmanlı hükümdarlarının elbiseleri ise pahalı kumaşlardan yapılır, üzerlerine ayrıca kürk cüppe eklenirdi.

II. Mahmut zamanında fes giyilmeye başlandı. Ancak Türkiye Cumhuriyeti kurulunca Atatürk kıyafet devrimini yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir