YANARDAĞLAR

YANARDAĞLAR

Dünyanın iç kısımlarında bulunan ve magma adı verilen erimiş madenlerin yeryüzüne fışkırdığı yerlere yanardağ (volkan) denir. Yer kabuğunun ince bölümlerinde magma üzerindeki basınç azaldığından yüksek sıcaklık yüzünden eriyip sıvı haline gelen maddeler bu çatlaklardan yeryüzüne çıkar, lav adı yerilen bu sıvı maddelerin sıcaklığı 1000-1200°C’tır. Yanardağ püskürmeden önce şiddetli gürültüler olur. Sıcak gazlar çok tehlikelidir. Daha sonra da lavlar fışkırmaya başlar. Lavlarla birlikte bazan irili ufaklı madenlerin püskürdüğü de olur. Bu madenlerin fındık ‘büyüklüğünde olanlarına lapili bir baş büyüklüğünde olanlarına da yanardağ bombası adı verilir. 6-7 gün süren püskürme sonunda yanardağ tekrar sakinleşir.

Yanardağlar çıkarttıkları lavların özelliklerine göre çeşitli şekiller gösterirler. Mesela fazla akıcı olmayan lavların çıktığı yanardağlar koni şeklindedir. Bazen lavlar katılaşıp yanardağların bacalarında bir çıkıntı meydana getirirler. Bu tip yanardağlara pele denir.

Yeryüzündeki başlıca yanardağ bölgeleri Büyük okyanustaki karaların kıyılarında, Atlas okyanusundaki adalarda, Akdeniz ülkelerinde toplanmıştır.

Türkiye’deki başlıca yanardağlar nelerdir?

Ağrı, Nemrut, Karacadağ, Süphan, Erciyas, Hasandağı’dır. Bunlar 4-5 yüzyıl önce sönmüş yanardağlardır.

Yanardağ
Yanardağ

 

One thought on “YANARDAĞLAR”

  1. yanar dag cok yararı dır ama biz turk mileti olarak yararları ndan faydalanmyoruz ben bu gun ord olsam bana imkan verseler ordan cok buyuk bir gelir elde eder turkiye

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir