Görme Organımız Göz

Görme Organımız Göz

Göz görme organımızdır. Bize çevremizi tanımamızı ve öğrenmemizi sağlayan göz için en önemli organımızdır diyebiliriz. Renkleri, biçimleri, uzaklıkları onunla seçeriz; büyüklükleri onunla kıyaslarız; erişemeyeceğimiz kadar ötelerdeki olayları onunla izleriz. Bu yüzden gözlerimiz en büyük yardımcımızdır.

Çok nazik bir organ olduğu için iyi korunması gerekir. Bu yüzden, yüzde kemikler arasındaki çukurlarda yer almıştır.

Ayrıca gözkapağı, kaş, kirpik ve gözyaşıyla da korunur. Gözkapağı bir perde gibidir; fazla ışığı keser, zararlı maddelerin göze girmesini önler. Kirpik de bir süzgeç gibidir, tozları, mikropları tutar. Kaş alından akan terlerin göze girmesini önler. Gözyaşı gözün daha iyi çalışması için onu sürekli olarak ıslak tutar; göze kaçan yabancı maddelerin dışarı atılmasına yarar. Okumaya devam et Görme Organımız Göz

Nasıl Görürüz?

Gözümüz de optik bir araç gibidir. Göz merceğinden giren ışınlar sarı benek üzerinde görüntü oluşturur. Giren ışığın miktarını iris düzenler. Işığa göre göz bebeği küçülür ya da büyür. Göz merceği de incelip kalınlaşarak, yani uyum yaparak cisimlerin görüntülerinin tam sarı benek üzerine düşmesini sağlar. Sarı benekte oluşan görüntü görme hücrelerinde sinir enerjisine çevrilir. Sinirler yoluyla bu enerji beyne gider. Duyu merkezinde görme bilinç ve algısı (görme olayı) meydana gelir. Normal bir gözün merceği 12-15 cm. ile 65 m. arasında uyum yapar.

Normal gözde bütün görüntüler ağtabaka üzerine düşer. Normal gözlere emertrop denir. Görüntü ağtabaka üzerine düşmezse gözde bozukluk var demektir. Bu kusur gözlükle düzeltilir. Okumaya devam et Nasıl Görürüz?