Domuz

Domuz

Yurdumuzda fazla bulunmayan, özellikle evcilleştirilmeyen, basık, koca burunlu bir hayvandır. Batı ülkelerinde çok sayıda yetiştirilir; çünkü etinden ve yağından yararlanılır. Domuzun en ilginç yanı burnudur. Domuz onunla oldukça ağır yükleri iteleyip sürükler, toprağı kazar, sık çalılıklar içinde kendine yol açar. Böylesine zor ve ağır görevleri üstüne aldığı için burnu çok dayanıklıdır. Domuzun ağzında çok keskin dişler vardır. Bunlar sürekli olarak birbirine süründüğünden bilenirler ve her zaman keskin kalırlar.

Yaban domuzu tetik bir hayvandır. Tehlike sırasında çabuk hareket edip şişman gövdesine rağmen kaçmayı becerebilir. Gerekince suda bile yüzebilir. Arkadaş canlısıdır; başka domuzlarla bir arada olmaktan hoşlanır. Ormanlarda, çalılıklarda yaşar. Genel olarak bulduğu her şeyi yer. Bu bakımdan domuz oburluğuyla ve pisboğazlığıyla ün salmıştır. Çok kolay ürer. Dişi domuz bir batında 10 -14 yavru doğurur. Bunu 1 yıl içinde de 3 kez tekrarlayabilir. Ayrıca domuz eti, tuzu öteki hayvan etlerinden daha çok emdiğinden daha uzun zaman saklanabilir. Bu nedenlerden eti oldukça ucuz olur. Bunun yanında kılları, derisi ve tırnakları da endüstride çok işe yarar.

Yaban domuzu hırslı bir hayvandır. Yiyecek bulamadığı, ya da dişisi elinden alındığı zaman önüne gelen her şeye saldırır. Tehlike anında çok iyi kaçabildiği halde, sıkışınca peşindekilere hırsla saldırabilir.

Domuz Eti Yemek Neden Haramdır?

İslamda domuz eti yemek yasak edilmiştir. Bunun nedeni domuz etinde kolaylıkla üreyen bir kurtçuktur. Trişin adı verilen bu kurtçuk çok zararlı bir barsak solucanıdır. İnsan vücuduna girdikten sonra orada 24 yıl yaşayabilir. Sayısız bozukluklara ve hastalıklara yol açabilir. Hatta ölümle sonuçlanan durumlar görülmüştür. İslâmlığın çıktığı yıllarda domuz Araplar arasında çok beslenen ve etinden yararlanılan bir hayvandı. Bu yüzden trişinin yarattığı hastalıklar kötü sonuçlar doğuruyordu. Muhammed Peygamber bu zararlı durumu ortadan kaldırmak için domuz eti yenmesini yasaklamıştı. Bugün domuz eti yenen ülkelerde hayvanın kesimi büyük özenle yapılır; hastalık olup olmadığı dikkatle incelenir. Ayrıca domuz eti yeneceği zaman çok iyi pişirilir. Bu tedbirler trişin tehlikesini ortadan kaldırır.

Domuz
Domuz

One thought on “Domuz”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir