DOKULAR

DOKULAR

Dokular ikiye ayrılır: 1) Hayvan  dokuları, 2) Bitki  dokuları.

HAYVANSAL DOKULAR 

1)         Epitel doku — Bunlar zar biçimindeki dokulardır. Koruyucu görevleri vardır. Vücudu ve iç organların yüzeylerini sararlar. Görev bakımından üçe ayrılabilirler:

a) Örtü epiteli. b) Bez epiteli. c) Duyu epiteli.

2)         Bağ ve destek dokuları — Bunlar öteki dokulara destek olurlar. Böylece onların zarar görmeden çalışmasını sağlarlar. Vücudumuzdaki kemikler, kıkırdaklar, yağlar bu türlü dokudandır. Bunlar şu dört gruba ayrılmışlardır: 1) Katılgandoku, 2) Kemikdoku, 3) Kıkırdakdoku, 4) Kandoku.

3)         Kas dokuları — Vücudun çeşitli  hareketlerini  sağlamaya  yararlar. Bunların en büyük özellikleri kasılıp gevşeyebilmeleridir. Bazıları isteğe bağlı olarak çalışır; bazıları da istek dışında. Kaslar yapılarına göre de çizgili ve düz kaslar olarak ayrılır.

4) Sinir dokuları — Sinir sistemini kuran öğelerdir. Nöron adı verilen sinir hücrelerinden oluşur.

BİTKİSEL DOKULAR 

Bitkilerde de beslenme, çoğalma sistemleri görülür. Bunlar da bazı dokulardan yapılmıştır. Onları da altıya ayırabiliriz :

1) Koruyucu dokular — Hayvansal dokulardan epitelyumların görevini yüklenmişlerdir. Bitkinin çeşitli yerlerini ve organlarını örterek korumaya çalışırlar. Bir türü ölü hücrelerden yapılmışlardır. Bunlar aralarında hava boşluğu bırakmayacak biçimde bir araya gelmişlerdir. Bitki gövdelerinin kabuklarında buna benzer bir doku göze çarpar. Bunlara mantarsı doku da denir. Başka bir tür de yaprak gibi yerleri örten, daha çok bir zara benzeyen dokudur; bunun üstünde gözenek adı verilen delikçikler bulunur. Gözenekler hava almaya yarar. Bu tür dokuya üstderi denir.Destek dokuları — Bitkiyi destekler, gövdenin dik durmasını sağlar. Ayrıca bazı meyvelerin kabukları da bu dokudandır.

2)         Meristemler — Bunlar bölünerek bitkinin büyümesini sağlarlar.

3)         Parankimalar — Değişik organların içinde yer alarak onları birbirine bağlamaya yararlar.

5)         İletken dokular — Bunlar ince borucuklardan kuruludur. Bitkinin içindeki dolaşımı, besinlerin kökten ya da yapraktan taşınmasını sağlarlar.

6)        Salgı dokuları — Bunlar da salgı maddelerini yapan ve saklayan dokulardır.

Doku
Doku

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir