Daniel DEFOE

Daniel DEFOE

(1660-1731)

«Robinson Crusoe» (Robinson Kruzo) adlı romanıyla büyük ün yapmış bir İngiliz yazarıdır. Londra’da bir kasabın oğlu olarak doğdu. Babası, devletin tanıdığı mezhebe karşı olan bir toplulukla beraber çalışıyordu. Öğrenimini bu topluluğun okulu olan Muhalifler Akademisi’nde yaptı. İlk olarak 22 yaşında rahipleri eleştiren bir kitapçık yazdı. 1685’te bir ayaklanmaya katıldı. Bu olaydan ceza yemeden kurtuldu. Sonra ticaret yapmaya başladı; Fransa, İspanya gibi yabancı ülkeleri dolaştı.

Her şeyi bir yana bırakarak yazarlığa başladı. 1702’de «Muhalifliğe Giden En Kısa Yol» adlı bir kitapçık yayınladı. Muhalif diye tanınan topluluğun uğradığı haksızlıkları işleyen bu kitapçık yüzünden tutuklandı.

1719’da yayınlanan «Robinson Crusoe» adlı romanı ona büyük ün sağladı. Daniel Defoe, bu kitapta, elinde hiçbir araç olmayan uygar bir kişinin, doğayla (tabiatla) karşı karşıya kalmasını ve savaşmasını anlatmıştır. Bu eser natüralist roman türünün ilk örneklerinden sayılır. (Natüralizm: sanatta doğayı bütün gerçekliği ve güzelliğiyle gösteren akım).

Daniel Defoe, «Robinson»u Alexander Selkirk adlı bir gemicinin başından geçenlerden esinlenerek yazmıştır. Bu İskoç gemicisi 1704’te ıssız bir adaya düşmüş ve 1709’da kurtarılıncaya kadar, adeta tek başına yaşamıştır.

Daniel Defoe‘nun son yılları yoksulluk içinde geçti. Nerede öldüğü bile bilinmemektedir.

Daniel Defoe’nun eserleri:

«Dilsiz Filozof»; «Kaptan Singleton»; «Moll Flanders’in Mutlulukları ve Mutsuzlukları»; «Veba Yılı Güncesi»; «Dünya Çevresinde Yeni Bir Deniz Yolculuğu».

Daniel Defoe
Daniel Defoe

One thought on “Daniel DEFOE”

  1. bu eser cok iyrenc esrdi. bunu da dunyada mehsur etmisler….. bu ne ya….. hic bir manasi olmayan eser…. eserin de sonunda turkleri asalamislar serefsiz….. bu eser uydurma ve bunu dayazan serefsiz biri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir