ÇANAKKALE İLİ HAKKINDA BİLGİ

Çanakkale

Marmara bölgesinde bir ilimizdir. Kuzeyde Marmara denizi, Tekirdağ ve Edirne, doğuda Balıkesir, güneyde Edremit körfezi, batıda Ege deniziyle sınırlıdır. Çanakkale’nin Yüz ölçümü 9 737 km2, Çanakkale’nin nüfusu 464.975’tir. İl merkezinin yüzölçümü 949 km2, nüfusu 215.571, belediye sınırları içindeki nüfusu 249.404’dür. Şehir Çanakkale boğazının en dar yerinde ve Anadolu kıyısında kurulmuş eski bir şehirdir. Hisarlıktepe üzerinde, Çanakkale savaşlarında can veren 150 000 şehidimizin hatırasına,41,7 myükseklikte ünlü bir anıt yapılmıştır.

İl toprakları genellikle dağlık ve ormanlıktır. En önemli dağı Edremit körfezi kıyılarındaki Kazdağı (1 787 m)’dir. Arazi Marmara’ya doğru yavaş yavaş alçalır. Ovaları azdır. Güneyde Bayramiç ve Ezine ovaları vardır. Önemli akarsular yine Çanakkale boğazına dökülen Sarıçay ile Marmara denizine dökülen Kocabaş suyudur. Bu akarsuların ağızlarında da verimli birkaç alüvyon ovaları vardır.

Çanakkale‘de yazlar sıcak, kışlar ise ılıktır. Yağış daha çok kış aylarındadır. Tahıl, zeytin, susam en önemli ürünleridir. Edremit körfezi kıyılarında zeytincilik, Gelibolu yarımadasında bağcılık, balıkçılık ileridir. Ulaşım daha çok deniz yoluyla yapılır. Başlıca karayolları Anadolu tarafındaki Çanakkale – Balıkesir yoluyla Gelibolu’daki Çanakkale – istanbul yoludur. Çanakkale şehrinin güneyindeki Troya kalıntıları her yıl binlerce turist çeker. Ayrıca Bolayır’da Süleyman Paşa ve Orhan Gazi’nin türbeleriyle Namık Kemal’in mezarı bulunmaktadır.

ÇANAKKALE’NİN TARİHİ

Çanakkale’nin tarihi çok eskidir. Karadeniz’e geçit olan Çanakkale boğazı üzerinde olması yüzünden önemi büyüktür. İranlı Dareios ile Büyük İskender’ in orduları buradan geçmiştir. Çanakkale yöresinde önce Yunanlılar, Romalılar, daha sonra da Bizanslılar egemen oldular. I. Iustinianus boğazın iki yanında kaleler, surlar yaptırdı. Osmanlılar ilk olarak Orhan Gazi zamanında Çanakkale boğazından Rumeli’ye geçmişlerdir. 1356’da Süleyman Paşa komutasındaki Osmanlı askerleri Çanakkale’den geçmiş ve  Çimenlikhisar’ı  almış, Çardak’ta bir kale yapmıştır. Çanakkale’nin 10 ilçesi vardır:

Çanakkale ilinin ilçeleri; Ayvacık, Biga, Bozcaada, Çan, Eceabat, Ezine, Gelibolu, Gökçeada, Lapseki ve Yenice’dir.

Çanakkale Şehitliği
Çanakkale Şehitliği

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir