Aka Gündüz

AKA GÜNDÜZ

(1886-1958)

Romanlarıyla ün yapmış bir Türk yazarı. Selanik’te doğdu. Babası subaydı. Öğrenimine Selanik’te başladı; İstanbul’da devam etti. Harp Okulu’ndan ayrılıp Paris’e gitti. Bir süre orada okuduktan sonra yurda döndü. 1908 yılında gazeteciliğe başladı. Asıl adı Enis Avni‘ydi; ilk yazılarım, şiirlerini asıl adı ile yayınladı. Sonra Aka gündüz takma adını kullandı. 1917 yılında, İstanbul’un işgal edilmesi sıralarında, bir çok Türk aydınıyla birlikte, o da Malta adasına sürgün edildi. Dönüşünde Ankara’ya yerleşti. Yeniden yazı hayatına girdi. Milletvekili seçilerek uzun süre mecliste çalıştı. Ankara’da öldü.

Aka gündüz‘ün en güçlü yönü hikâyeciliği, özellikle, romancılığıdır. Aka gündüz; hikâyelerinde, romanlarında yurt görüntülerine önem vermiş, yurt sorunları ile ilgilenmiştir. Milliyetçi bir yazardır.

Büyüklü küçüklü, çeşitli konularda 65eseri bulunan Akagündüz‘ün yayınlanmış kitaplarından en önemlileri şunlardır:

Bozgun (şiirler); Türk’ün Kitabı (şiirler, hikâyeler, anılar); Türk Kalbi; Kurbağacık; Bu Toprağın Kızları; Hayattan Hikâyeler; İnkılâp Hikâyeleri.

Dikmen Yıldızı; TarıkTango; İki Süngü Arasında; Odun KokusuÜvey Ana; Kokain; Onların Romanı; Aysel; Sarı Zeybekler; Zekeriya Sofrası; Yayla Kızı; Aşkın Temizi; Bir Şoförün Gizli Defteri (Roman).

Muhterem Katil; Mavi Yıldırım; Yarım Osman (Oyun).

Aka Gündüz, Kimdir, Hayatı
Aka Gündüz, Kimdir, Hayatı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir